Wijnlessen in een ros kasteel [Rhônevallei]

Nader je in de Drôme Provençale de plaats Suze-la-Rousse, dan kun je niet naast het massieve kasteel hoog op de rotsen kijken. Het kasteel maakte zo’n 800 jaar geschiedenis mee, van een eenvoudige donjon met verdedigingstoren tot een versterkt fort aan het einde van de middeleeuwen. Tijdens de renaissance komen er een majestueus binnenplein als cour d’honneur, woonvertrekken en een park om het kasteel.

In het najaar 1564 ontving de heer van Suze, François de La Baume, er de toekomstige Franse koning Charles IX, vergezeld van zijn moeder Catherine de Médicis. Het kasteel verkeert in erg goede staat en is als geklasseerd monument een aantrekkelijke toeristische bezienswaardigheid. Op de binnenplaats begint een begeleide rondleiding van ongeveer een uur.

Vanuit het kasteel kijk je uit over de wijde omgeving en de wijngaarden van de Côtes du Rhône. Bovendien is in het kasteel sinds 1978 een internationaal bekende wijnuniversiteit gevestigd, de Université du vin. De instelling biedt diverse kort- of langlopende wijnopleidingen aan, zowel voor professionelen als liefhebbers. Maak na je bezoek aan het kasteel in de buurt van de parking een wandeling tussen de wijnstokken van het ampelografische park (Jardin des Vignes). Ampelografie is afkomstig uit het Grieks en staat voor de leer van de druivenrassen.