Kathedraal van de wijngaarden [Languedoc]

De abdij van Valmagne,  een parel van religieuze middeleeuwse bouwkunst in de Languedoc, werd gesticht in de eerste helft van de 12de eeuw door ene Trencavel en behoorde vanaf 1159 tot de orde van cisterciënzers. De abdij werd een van de rijkste in Zuid-Frankrijk en bloeide en groeide tot in 1573 de abt – hij was voor de Reformatie gewonnen – zijn eigen abdij belegerde en de monniken uitmoordde. Er volgde een periode van afwisselend groei en verval.

Tijdens de Franse Revolutie werd de abdij – zoals zo vaak toen – grondig beschadigd en werden de goederen geconfisqueerd en verkocht. Ze werd wat later verbouwd tot wijnkelder wat meteen de aanwezigheid van grote wijnvaten (foeders) in Russisch eikenhout tussen de pilaren verklaart. Sinds de tweede helft van de 19de eeuw is de abdij van Valmagne in het bezit van opeenvolgende generaties van de familie van de graaf van Turenne.

De kerk doet met zijn beide torens aan de westkant, de luchtbogen en de straalkapellen denken aan de Franse kathedralen. De gotische kerk is ca. 25 meter hoog en bijna 85 meter lang. Absoluut een bezoek waard zijn de kloostergebouwen: de kloostergang, de kapittelzaal en de achthoekige fontein. Let ook op de renaissanceschouwmantel in de refter. De abdij verbouwt haar eigen rode, witte en roséwijn.