De wijn van de koning en de koning van de wijn [Tokaj, Hongarije]

Op vakantie in Hongarije bezoek je wellicht Boedapest, maar ook een uitstap naar Eger en Tokaj loont de moeite. Het kleine Eger telt enkele bezienswaardigheden, zoals het barokke Dobóplein, de minorietenkerk, een burcht en een imposante basiliek. In de bibliotheek van het lyceum er tegenover vind je oude boeken, verluchte handschriften en een heuse, oude … camera obscura.

Aan de voet van de Karpaten bij de samenvloeiing van de Bodrog en de Tisza ligt het dorpje Tokaj. Op cultureel vlak is er niet zo veel te beleven, maar de Tokaj-wijn is bijzonder. Volgens de Franse Lodewijk XIV was het ‘de wijn van de koning en de koning van de wijn’. Hij wordt gemaakt van druiven die vóór de oogst worden aangetast door de schimmel botrytis. Door nobele rotting verdrogen en verschrompelen de druiven (aszú) en neemt de concentratie aan suiker drastisch toe. Dat proces vindt bijvoorbeeld ook in Frankrijk (Sauternes) plaats.

In Tokaj vind je talloze wijnbouwers die zoete Tokaj-wijn produceren. Het is een belevenis om in de uitgestrekte kelders met honderden houten vaten, waar ook andere schimmels en soorten gist welig tieren, te proeven van de amberkleurige wijn. Je herkent intense aroma’s en smaken zoals sinaasappeljam, abrikoos en honing, zelfs koffie, karamel en toffee. De meeste wijnhuizen zijn helemaal op degustaties voorzien. Denk wel aan de alcoholcontroles: in Hongarije geldt een nultolerantie!