Aristocratische wijnboer [Bordeaux]

Pas 24 maakte baron van La Brède en Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, 1689-1755) van financiële onafhankelijkheid een deugd. Dat liet hem toe om zelfstandig te denken en te schrijven. Die begeerde financiële situatie kwam er vooral bij de erfenis van het onroerend vermogen van zijn vader in 1713 en van het fortuin van zijn oom in 1716.

Montesquieu was een gematigd liberale aristocraat en had in Bordeaux en Parijs rechten gestudeerd voor hij zich op letterkunde en wetenschap toelegde. Uit zijn pen vloeiden maatschappijkritische en filosofisch-politieke, zelfs wetenschappelijke werken. Denk aan Lettres Persanes, L’Esprit des lois (de scheiding der machten) … Hij werd ook voorzitter van het parlement in Bordeaux.

De man bezat 1.400 ha wijngaard, onder meer aan het kasteeldomein zelf. Een belangrijk inzicht van Montesquieu was dat ‘de consumptie van wijn wereldwijd toenam en het zonde zou zijn die kansen met de wijngaarden in Bordeaux niet te grijpen’.

Nu nog liggen er wijngaarden bij het kasteel, uitgebaat door een onafhankelijke wijnboer. Je kunt de wijnranken uit de verte zien of even aankloppen bij de wijnboer voor informatie. Ook het kasteel met authentiek ingerichte vertrekken is te bezichtigen. De door vocht bedreigde collectie boeken van de schrijver-filosoof werd gelukkig door de stadsbibliotheek van Bordeaux in bewaring genomen.